Володимир Путін, диктатор Російської Федерації та Сі Цзіньпін, лідер КНРВолодимир Путін, диктатор Російської Федерації та Сі Цзіньпін, лідер КНР / Фото: cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com

Китай допомагає РФ у війні проти України набагато більше, ніж виявляє публічно. Лідерам європейських країн слід серйозно поставитеся до цього факту. Про це сказав заступник голови Держдепартаменту США Курт Кемпбелл, пише Politico.

За інформацією видання, Кемпбелл донедавна був «індо-тихоокеанським царем» президента Джо Байдена.

Наприкінці травня знавець індо-тихоокеанської проблематики особисто прибув до Брюсселя. Мета його візиту – попередити європейських лідерів про масштаби ролі Китаю у підтримці війни РФ проти України.

Як пише видання, Курт Кемпбелл провів зустріч з європейськими дипломатами НАТО. Під час спілкування американський урядовець отримав сигнал, що Європа наразі посилює свою позицію щодо КНР.

Спілкуючись з журналістами після зустрічі Кемпбелл відзначив, що уряд Сі має намір підтримувати Кремль «до останнього». Однак публічно свій справжній внесок у знищення України применшує. І намагається підтримувати нормальні дипломатичні і торговельні зв’язки з ЄС.

За словами Кемпбелл, обсяги допомоги, яку останні півтора-два роки Пекін надає Москві, викликає глибоке занепокоєння. Йдеться не про окремі ініціативи декількох фірм, а про державну політику.

Чиновник підкреслив, що керівництво Китаю докладає чималі зусилля для підтримки РФ. За допомоги КНР Росія має можливість відновляти свої збройні сили, ракети дальнього радіуса дії, БПЛА. А також деякі зі своїх можливостей відстежувати переміщення на полі бою, далекобійну артилерію.

«Це зусилля, які були розроблені таким чином, щоб бути значною мірою поза увагою», – сказав Кемпбелл.

Він висловив задоволення тим, що під час зустрічі лідери багатьох країн ЄС чітко висловили свою позицію щодо Пекіну. За словами учасників дискусії, неможливо підтримувати нормальні відносини з Пекіном в умовах, коли китайці одночасно таємно сприяють найбільш дестабілізуючій війні в Європі з часів Другої світової.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *