Літак ASC 890, передачу якого Україні анонсував уряд Швеції, має унікальні властивості та може працювати в комплексі з винищувачами F-16. Про це сказав речник Повітряних Сил ЗСУ майор Ілля Євлаш в етері «Єдиних новин» 30 травня.

За словами офіцера, шведський ASC 890 є аналогом російського А-50. Функціонально це радар, який підсвічує та виявляє цілі.

Завдяки ASC 890 Силам Оборони України стане легше виявляти ворожі цілі з безпечної дистанції. Зокрема, «шахеди», коли вони намагаються заховатися в складках місцевості, в гирлах річок. Як пояснив Ілля Євлаш, радар побачить їх зверху та підсвітить.

Окрім цього, українська ППО отримає можливість виявляти російські ракети та літаки на ранніх підступах.

«ASC 890 також здатен фіксувати радіолокаційні станції ворога, може виявляти координати. Це допоможе нашим системам і літакам, в тому числі F-16. Стане підсиленням», — сказав Ілля Євлаш.

Він уточнив, що згідно з публічною заявою шведського уряду, Повітряні Сили України наразі отримають один літак-розвідник. Водночас речник ПС ЗСУ припустив, що в наступні пакети допомоги Україні партнери можуть додати ще таких літаків.

Нагадаємо, 29 травня шведський уряд наголосив про надання пакета допомоги Україні вартістю 13,3 млрд шведських крон (1,26 млрд доларів). Це 16-ий та найбільший з початку широкомасштабного російського вторгнення пакет від Швеції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *