Речник Держдепартаменту США Метью Міллер. Фото: holosameryky.com.

Влада США вважає схвалений парламентом Грузії закон «Про прозорість іноземного впливу» антидемократичним і оголошує про зміну політики відносно влади цієї країни. Про це сказав речник Держдепартаменту США Метью Міллер на брифінгу 28 травня.

За словами посадовця, закон про іноагентів, схвалений правлячою партією «Грузинська мрія», стигматизує громадянське суспільство і ЗМІ та обмежує фундаментальні свободи. І на це звертали увагу Венеціанська комісія Ради Європи та найближчі партнери Грузії. Однак правляча партія проігнорувала ці занепокоєння. Як і вимоги свого народу, який тижнями протестував проти схвалення цього закону про іноагентів.

Метью Міллер нагадав обіцянки держсекретаря Ентоні Блінкена, що Вашингтон розгляне можливість введення обмежувальних заходів відносно представників «Грузинської мрії» та їх родин. Вони можуть бути позбавлені права на отримання американських віз.

Окрім цього Білий дім планує провести ревізію двостороннього співробітництва між США та Грузією. При цьому у Вашингтоні візьмуть до уваги дії «Грузинської мрії», коли будуть ухвалювати власні рішення.

Тож політика візових обмежень – не єдиний аспект, який може змінитися через дії грузинської влади.

«Ми надаємо Грузії 390 мільйонів доларів щорічної допомоги щороку на такі речі, як військова допомога, проекти економічного розвитку, розбудова інституцій, громадянського суспільства.», – сказав Метью Міллер.

На його переконання, все це має бути переоцінена через антидемократичні дії грузинської влади та її антизахідну риторику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *