У країнах ЄС розмірковують, як ефективно залучити Росію до мирних переговорів по Україні. Як повідомляє Bloomberg, перший раунд за участі Москви має відбутися після запланованого на 15-16 червня мирного саміту у Швейцарії.

Як пише видання, переговори за участю Росії мають відбутися восени в Саудівській Аравії.

Також відзначається, форум у Швейцарії може виявитися безрезультатним, бо світові лідери мають намір його проігнорувати. Так, президент США Джо Байден планує відвідати вечірку у Голлівуді, де збиратимуть кошти на передвиборчу кампанію.

За інформацією видання, лідери Індії та Бразилії не виявляють зацікавленості щодо участі у саміті миру у Швейцарії. Вони пропонують відправити на форум більше молодших посадових осіб.

Зважаючи на те, що Китай сумісно з Бразилією просувають власний план щодо розв’язання «української кризи», навряд чи варто розраховувати на присутність очільника КНР Сі Цзіньпіня. Повідомляється, що у Пекіні планують відправити на саміт лише високопоставленого держслужбовця.

Відзначається, що російський режим робить все можливе, що світові лідери не брали участі в роботі форуму у Швейцарії.

На цьому тлі президент Володимир Зеленський закликав Джо Байдена та Сі Цзіньпіня відвідати мирний саміт.

У США відповіли, що обов’язково братимуть участь у форумі. Однак, як пише Reuters з посиланням на американського чиновника, відмовилися конкретизувати, хто це буде.

В ЄС наразі вирішують, як в таких умовах здобути гідний результат для саміту, що в надалі дозволить долучити до переговорів Росію. Розв’язати проблему намагаються міністри закордонних справ Євросоюзу під час зустрічі 27 травня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *