Україна та НАТО. Ілюстративне фото: АрміяInformУкраїна та НАТО. Ілюстративне фото: АрміяInform

На тлі розв’язаної Росією війни в Україні, що триває вже третій рік, НАТО має розробити довгострокову стратегію для протидії російській загрозі в усіх її вимірах. Про це йдеться в декларації, ухваленій на Парламентській асамблеї НАТО в Софії 27 травня.

У документі, спрямованому «на формування НАТО для наступних поколінь», міститься низка закликів пропозицій для лідерів Альянсу. Вони мають узгодити їх у липні цього року, під час ювілейного, присвяченого 75-ій річниці утворення Альянсу, саміту НАТО у Вашингтоні.

Як вказано в документі, на липневому форумі у США лідери Альянсу «мають підтвердити свою непохитну відданість гарантіям колективної безпеки НАТО». А також «надіслати чіткий сигнал про те, що Україна перебуває на шляху до членства».

Учасників Вашингтонського саміту також закликали «терміново посилити» надання військової допомоги Україні, необхідної для перемоги у війні. На переконання авторів декларації, лідери НАТО мають забезпечувати українців зброєю і після їх перемоги.

Президент Парламентської асамблеї НАТО Міхал Щерба наголосив, що Альянс має бути відданим Україні до перемоги і після неї.

Стосовно майбутнього членства України в НАТО в документі повторили меседж, оприлюднений у липні минулого року на саміті у Вільнюсі. Йдеться про те, що Україна отримає запрошення приєднатися до Альянсу, коли всі його учасники погодяться. А також країна-кандидат виконає всі необхідні умови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *