Прем’єр Віктор Орбан вважає, що серед країн європейської спільноти Угорщина – єдина, хто виступає на боці миру і підтримує мирний план Китаю стосовно України. Про це очільник угорського уряду сказав на після зустрічі у Будапешті з китайським лідером Сі Цзіньпіном, повідомляє Origo.

За словами Орбана, Європа наразі перебуває на боці війни. Проте винятком є Угорщина, яка закликає до припинення вогню та підтримує спрямовані на мир в Україні міжнародні зусилля.

«Ми також підтримуємо китайську мирну ініціативу, представлену Сі Цзіньпіном», – сказав Віктор Орбан.

Китай оприлюднив свій так званий мирний план щодо припинення «українського конфлікту» у лютому 2023 року. У документі, зокрема, наголошується важливість поваги до суверенітету інших країн, відмови від риторики «холодної війни». Автори плану також закликають до припинення бойових дій та початку мирних переговорів.

В документі не згадують про необхідність виведення російських окупаційних військ з території України. Однак наголошують, що саме діалог є «єдиним життєздатним рішенням української кризи».

Відзначимо, що Китай послідовно просуває ініціативу щодо залучення Росії до мирних переговорів. За інформацією ЗМІ, Пекін погрожує бойкотувати перший мирний саміт у Швейцарії, де обговорюватимуть запропоновану Україною формулу миру.

Китайський мирний план також містить пропозицію припинити застосовувати «односторонні санкції», якщо вони не схвалені Радбезом ООН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *