Генсек НАТО Марк Рютте. Фото: Getty ImagesГенсек НАТО Марк Рютте. Фото: Getty Images

У четвер, 3 жовтня, новопризначений Генсек НАТО Марк Рютте приїхав до Києва та провів спільну пресконференцію з українським лідером Володимиром Зеленським. Вони обговорили план перемоги та поточну ситуацію на фронті.

Про це йшлося у трансляції пресконференції.

Володимир Зеленський, своєю чергою, прокоментував вихід військ з Вугледару. Він зауважив, що це був правильний крок, адже це збереже життя військовослужбовців, і сприятиме більш ефективному стримуванню наступу РФ на Україну. Він додав, що життя солдатів для України – пріоритет.

Також президент наголосив, що потрібно більше рішучості з боку союзників, аби покінчити з російським терором. Водночас Марк Рютте ухилився від прямої відповіді щодо можливості збиття російських ракет над Україною.

Натомість щодо моменту дозволу ударів західною зброєю углиб РФ Рютте зауважив, що таке рішення мають приймати країни, які надають зброю, тож це від нього не залежить. Він також закликав не забувати, що Україна має право на самооборону. Тому підтримка цієї аксіоми означатиме можливість ураження легітимних цілей на території агресора.

Щодо свого візиту, то новий генсек НАТО запевнив, що для нього було важливо приїхати в Україну на початку дії свого мандата, аби показати підтримку Києву. Зазначимо, що це був перший закордонний візит Рютте на цій посаді. Раніше він вже приїжджав до Харкова, коли був прем’єром Нідерландів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *