Джо Байден. Фото: АРДжо Байден. Фото: АР

Президент США Джо Байден може ухвалити рішення підвищити статус заявки України щодо членства у військово-політичному союзі.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Західний чиновник, який знайомий із ходом візиту Зеленського у Вашингтон, розповів для журналістів видання, що є декілька ознак того, що Байден може згодитися підвищити статус заявки України на членство в НАТО. Це може відбутися до того, як він піде з посади глави Сполучених Штатів.

За даними ЗМІ, перед відставкою він здійснить останню поїздку до Європи. Ймовірно, він головуватиме на конференції Рамштайн у Німеччині 12 жовтня.

Наразі членство в Північноатлантичному альянсі залишається ключовою ціллю України. Втім, дуже малий відсоток держав-членів НАТО уявляє це без тривалого та остаточного припинення вогню з РФ. А також без встановленої чіткої межі кордонів, на яку поширюватимуться зобов’язання Альянсу про спільну оборону.

Існує варіант моделі членства як це було у Німеччині, коли західна частина вступила до Альянсу, а возз’єднання зі сходом відбулося вже після падіння Берлінської стіни. Загалом така розділеність тривала близько трьох десятиліть.

Голова вашингтонського офісу Європейської ради з міжнародних відносин Джеремі Шапіро додав, що такий західнонімецький приклад стає дедалі більше обговорюваним, особливо у Білому домі. Росії варіант точно не сподобається, але це може стати певним стимулом для компромісу.

Втім, відповідний хід подій означає розміщення значних сил партнерів на території України, на що навряд чи погодиться адміністрація нинішнього президента США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *