У відповідь на ухвалення владою Грузії закону «Про прозорість іноземного впливу» ЄС має намір переглянути питання лібералізації візового режиму з цією країною. Про це сказав посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський.

За його словами, йдеться про призупинення дії безвізу. Такий сценарій є одним з варіантів реакції Брюсселя на антидемократичні дії Тбілісі.

Дипломат відзначив, що Грузія отримала спрощені правила візового режиму з певними умовами. Після набрання чинності закону про іноагентів ЄС має перевірити, чи виконуються ці умови.

Герчинський уточнив, що безвіз можуть призупинити на пів року. Для ухвалення такого рішення не потрібна одностайна підтримка держав-учасниць євроблоку. Достатньо більшості голосів.

Посол вважає, що рішення, від якого постраждають громадяни, що вже звикли до вільного пересування, скоріш, за все буде ухвалене.

«Людям доведеться заплатити високу ціну, а це безумовно не є метою ЄС. Це моя думка, але рішення буде ухвалено країнами-членами найближчими тижнями», – цитує Герчинського «Грузія Online».

Нагадаємо, правляча грузинська більшість попри масові протести ухвалила закон «Про прозорість іноземного впливу» (про іноагентів), який вважається калькою російського. Він суттєво обмежує можливості ЗМІ та неурядових організацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *