Відновлення української енергетики, що через російський терор втратила 9 ГВт потужностей генерації, відбуватиметься за розробленою урядом стратегії. Комплекс заходів, зокрема, передбачає, децентралізацію енергосистеми. Про це сказав прем’єр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 4 червня.

За словами очільника уряду, через колосальні втрати потужностей «Укренерго» змушено планово відключати світло споживачам. В такий спосіб енергетики отримують необхідний для відновлення енергосистеми час.

Надалі відновлення відбуватиметься згідно з розробленою урядом стратегії. Ключовим її напрямком має стати децентралізація енергосистеми. Як відзначив Денис Шмигаль, йдеться про створення десятків міні-ТЕЦ по всій Україні.

Для цього уряд планує зняти митні та бюрократичні бар’єри на шляху ввезення в країну генераторів, сонячних панелей, накопичувачів, інверторів та іншого обладнання.

Окрім цього планується підтримувати споживачів, які будуть встановлювати власну генерацію. Їм надаватимуть пільгові кредити.

«У кожному обласному центрі мають бути облаштовані установки для живлення критичної інфраструктури», — наголосив Денис Шмигаль.

Він відзначив, що відновлення української енергетики відбуватимуться за міжнародної підтримки. Вже створено спеціальний фонд, в який партнери внесли або проанонсували внески на загальну суму майже в пів мільярда євро.

Українцям, своєю чергою, слід вчитися енергоефективності та відповідальному споживанню електрики. Як зауважив прем’єр, заощаджувати слід на всіх рівнях: від побутових споживачів до великих підприємств, оскільки наслідки російських атак на енергетику довгострокові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *