Єнс Столтенберг. Фото: flickr/natoЄнс Столтенберг. Фото: flickr/nato

Місце України в Північноатлантичному Альянсі. Водночас країни НАТО навряд чи приймуть рішення в питанні запрошення країни під час літнього засідання у Сполучених Штатах Америки (США).

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час спільного брифінгу з українським лідером Володимиром Зеленським. 

За словами Столтенберга, під час свого візиту до Києва, він обговорив з президентом підготовку до літнього саміту Альянсу. Зокрема він відзначив, що очікуватиме можливості привітати Зеленського на зустрічі. Генсек зауважив, що Україні місце в НАТО, у зв’язку з чим союзники докладуть зусиль, аби країна стала його частиною

Столтенберг нагадав, що для вступу України важлива згода усіх 32 членів Альянсу. Втім, він не впевнений у тому, що союзники досягнуть консенсусу щодо запрошення під час зустрічі в липні. Водночас члени НАТО продемонструють те, що Київ наближається до своєї мети. 

Також генсек відзначив, що допомога, яка надається з боку партнерів Силам оборони, забезпечить в майбутньому українським військам місце в Альянсі.

Вступ України до Альянсу 

Україна подала заяву на прискорену процедуру вступу до НАТО ще у 2022 році. Як відзначав Зеленський, Київ готується до майбутнього саміту й розраховує на запрошення з боку Північноатлантичного Альянсу

Тим часом віцепрем’єр Ольга Стефанішина стверджувала, що проти запрошення України виступають США й Німеччина. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *