Українська енергетика. Ілюстративне фото: Верховна РадаУкраїнська енергетика. Ілюстративне фото: Верховна Рада
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Після зниження Індексу прозорості енергетики у 2022 році на 24 пункти, за даними 2023 року індекс відновився, підвищившись на 2 пункти і досягнувши рівня у 41 пункт.

Про це повідомив заступник директора з досліджень ГО “DiXi Group” Богдан Серебренніков, пише “Укрінформ”.

Перед початком повномасштабної війни було помічено позитивну тенденцію, коли рівень прозорості зростав в середньому на 6-7 пунктів щорічно. Проте, у 2022 році, коли конфлікт став повномасштабним, відбулося різке падіння, і показник знизився на 24 пункти. За результатами оцінки у 2023 році, прозорість України відновилася до рівня у 41 пункті, порівняно з 39 пунктами у 2022 році.

Такий прогрес відображає можливість забезпечення інформаційної прозорості у енергетичному секторі навіть у період війни. Наприклад, у категорії “Постачання”, що відображає прозорість енергетичних ринків, за рік спостерігалось зростання на 6 пунктів. У той же час, в категорії “Органи влади”, що оцінює прозорість витрачання бюджетних коштів та процесу розробки та прийняття державних рішень, прогрес склав 18 пунктів.

Порівняно з 2022 роком спостерігалося зниження прозорості в таких категоріях, як “Баланси” (що відображає прозорість статистичних даних), “Природні монополії”, “Звітність” і “Політика” (прозорість виконання державних політик). З урахуванням такої різноманітної динаміки, експерти DiXi Group рекомендують вжити вибірковий/точковий підхід для відновлення прозорості у енергетичному секторі з урахуванням можливих загроз від розголошення даних.

Зокрема, важливо, щоб державні органи розробили чіткі критерії та підходи до оцінки рівня чутливості, ризиків та загроз інформації, а також встановили можливості та умови для її повного або часткового розкриття.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *