Логотип МВФ. Фото: news.cgtn.comЛоготип МВФ. Фото: news.cgtn.com

Україна наближається до досягнення угоди з Міжнародним валютним фондом про виділення наступного траншу на 900 млн доларів із кредиту на 15,6 млрд доларів, який був схвалений у 2023 році. Цю інформацію оприлюднило агентство Bloomberg, посилаючись на неназваних офіційних осіб, які ознайомлені з результатами перемовин.

Очікується, що представники МВФ оголосять про виділення траншу в четвер, 22 лютого. Проте угоду ще повинна ратифікувати виконавча рада фонду. Цей крок відобразить результат дискусій, які тривали протягом останніх двох тижнів щодо фінансування діяльності Києва в умовах обмеженого фінансування з боку США.

Плани для забезпечення фінансової стійкості України включають розширений продаж внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення витрат. Ці заходи мають продемонструвати, що Україна може продовжувати обслуговувати свої борги.

Транш від Міжнародного валютного фонду буде першим із чотирьох, які Україна очікує у 2024 році. Їхня загальна сума складе 5,4 мільярда доларів.

Для отримання траншу уряд України повинен виконати ряд умов. Одна з них – відмова Кабінету Міністрів від нещодавнього запиту до Національного банку щодо дозволу на продаж іноземної валюти приватним українським компаніям.

Народний депутат Ярослав Железняк вказав, що ймовірно, розмір траншу становитиме 890 мільйонів доларів, оскільки саме ця сума фігурує у меморандумі.

Нагадаємо, що 17 лютого розпочалися переговори між Місією МВФ та представниками української влади щодо третього перегляду програми Механізму розширеного фінансування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *