Дональд Трамп. Фото: independent.co.ukДональд Трамп. Фото: independent.co.uk

Експрезидент США Дональд Трамп, який очолює перегони за номінацію від республіканської партії на виборах 2024 року, викликав суперечки серед своїх партійних колег своїми заявами про НАТО. Про це пише The Hill.

Трамп заявив, що він не захищатиме країни-члени Альянсу, які не виконують своїх фінансових зобов’язань, і навіть “заохочуватиме” Росію атакувати їх. Ці слова викликали обурення серед європейських лідерів, генсека НАТО та демократів у США, які вважають, що Трамп підриває безпеку та єдність Альянсу.

Проте не всі республіканці засудили Трампа за його висловлювання. Деякі з них намагалися зменшити їх значення, називаючи їх сарказмом. Вони стверджували, що політик лише хотів нагадати союзникам про необхідність дотримуватися зобов’язань. Зокрема, виділення 2 відсотків свого ВВП на оборону, як це передбачено в рамках НАТО. Вони також запевняли, що Трамп не мав наміру відмовитися від захисту країн-членів НАТО в разі агресії з боку Росії.

Однак інші республіканці висловили свою незгоду з експрезидентом США і підтримали НАТО як важливого союзника Штатів у гарантувані міжнародної безпеки. Вони наголосили, що США мають дотримуватися своїх зобов’язань в рамках Північноатлантичного Альянсу і не заохочувати Росію до провокацій або нападів. Також було відзначено, що Трамп не має права виходити з НАТО без згоди Конгресу.

Заяви Трампа про НАТО показали, що він залишається роздільним фактором у Республіканській партії, яка не може знайти єдину позицію щодо зовнішньої політики США. Тим часом демократи використовують слова Трампа як аргумент на користь свого кандидата, який обіцяє відновити співпрацю з союзниками по НАТО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *