Сенат США. Фото: partidero.comСенат США. Фото: partidero.com

Сенат США, верхня палата американського Конгресу, 8 лютого схвалив процедурне рішення, яке дозволяє продовжити розгляд законопроєкту про надання додаткової допомоги трьом ключовим союзникам США – Україні, Ізраїлю і Тайваню. Про це повідомляє “Європейська правда”.

За це рішення проголосували 60 сенаторів з необхідних 51, що свідчить про підтримку як демократів, так і республіканців. Законопроєкт передбачає виділення загалом 95 млрд доларів на різні напрямки допомоги.

Із них 61 млрд доларів призначений для України, яка зазнає агресії з боку Росії. Ці кошти мають бути використані для посилення обороноздатності, реформування сектора безпеки та інших цілей.

Ізраїлю планують виділити 14 млрд доларів на підтримку його військових потреб у контексті його конфлікту з бойовиками ХАМАС, які контролює Сектор Гази.

Тайваню та іншим партнерам США в Індо-Тихоокеанському регіоні передбачено 4,83 млрд доларів на підтримку їхньої демократії, суверенітету. Це має бути відповіддю на зростаючу агресію Китаю, який претендує на Тайвань.

Статус законопроєкту та альтернативи

Законопроєкт ще не остаточно схвалений Сенатом, а лише дозволено його подальший розгляд. Для його прийняття по суті потрібно буде знову набрати 60 голосів після дебатів. Очікується, що це може статися в кінці лютого, після двотижневої перерви сенаторів.

Цей законопроєкт є альтернативою іншому, який не зміг пройти процедурне голосування раніше. Той документ також передбачав допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, але в рамках більшого пакета про безпеку кордонів на суму 118 млрд доларів. Він був підтриманий президентом Джо Байденом, але не знайшов достатньої підтримки в Сенаті через розбіжності щодо міграційної політики.

Експрезидент Дональд Трамп намагався зірвати його ухвалення, вимагаючи більш жорстких заходів проти нелегальної міграції на кордоні з Мексикою.

Військова допомога Україні з боку США перебуває на паузі з початку року через політичні суперечки в Конгресі. Українська влада сподівається, що новий законопроєкт буде прийнятий якнайшвидше, оскільки вона потребує підтримки США у зміцненні своєї оборони в умовах війни з РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *