СБУ. Фото: ukr.netСБУ. Фото: ukr.net
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

СБУ здійснила успішну операцію, спрямовану на розкриття та знищення агентурної мережі, яка діяла на території України під керівництвом російської ФСБ. Про це повідомила СБУ в Telegram.

Українські спецслужбовці затримали п’ятьох учасників ворожої групи під час багатоетапної спецоперації в різних регіонах. Серед затриманих виявились колишні працівники Головного управління розвідки Міністерства оборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також один із співробітників обласного управління СБУ.

Важливим елементом операції було розкриття того, що один з колишніх розвідників, що працював у Службі зовнішньої розвідки, був завербований російською ФСБ ще до повномасштабного вторгнення РФ на територію України в 2022 році. З того часу він збирав конфіденційну інформацію про розташування українських військових, а після вторгнення – дані про канали постачання іноземної зброї в Україну.

Слідство також дізналося, що цей агент передавав інформацію про охорону та особливості роботи Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Для уникнення викриття він використовував не телефон для передачі даних, а спеціального посередника, який виїжджав за кордон під виглядом волонтера та особисто звітував резиденту ФСБ.

Ще один із фігурантів, колишній службовець Головного управління розвідки, передавав ворогу особисті дані військових. Інший, співробітник Служби безпеки України, надавав росіянам геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одеської області.

Згідно зі слідством, російська ФСБ використовувала різні методи для вербування та утримання учасників мережі. Вони включаючи погрози вбивства їхніх сімей та фінансову винагороду за виконані завдання.

Поки що п’ятьом учасникам агентурної мережі Федеральної служби безпеки Росії висунуто звинувачення у державній зраді. Зараз вони перебувають під вартою, обраною як запобіжний захід.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *