Офіс президента. Фото: Радіо СвободаОфіс президента. Фото: Радіо Свобода
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Офіс президента склав проєкт заяви до Конституційного Суду про легітимність перебування Володимира Зеленського на посаді глави держави.

Як пише видання ZN.ua, це пов’язано з тим, що навесні закінчується його термін повноважень. Тим не менш, в ОП ще не вирішили, як діяти далі, оскільки невпевнені у бажаному рішенні.

За Конституцією України (ч. 5 ст. 103) на 31 березня 2024 року мали б бути призначені наступні вибори глави держави України. Оскільки 20 травня 2024 року закінчується п’ятирічний термін, який Конституція України (ч. 1 ст. 103) встановлює для президентства Володимира Зеленського з дня його інаугурації.

Станом на сьогодні президентський офіс активно шукає шляхи розв’язання проблеми, яка виникне після 20-го травня. Одним із можливих рішень, яке розглядає президентська адміністрація, є подача до Конституційного Суду прохання про офіційне тлумачення положень Конституції, які встановлюють порядок проведення наступних президентських виборів та п’ятирічну тривалість повноважень президента.

Наразі в ОП так і не прийшли до остаточного варіанту того, чи варто подавати таке конституційне клопотання. Згідно з даними видання ZN.UA, у штабі президента багато-хто вважає, що таке звернення до Конституційного суду вже протерміноване. Однак головною перешкодою є те, що в ОП не впевнені, чи зможуть вони отримати від КСУ оперативне та необхідне їм рішення.

Конституційний Суд може ухвалити рішення, якщо за нього проголосує 10 суддів. Але зараз у КСУ лише 13 суддів з 18, які повинні бути за Основним Законом. І з них більша частина (7) отримала свої посади ще при президентстві Петра Порошенка (4) або під час його правління від Верховної Ради чи з’їзду суддів (3). Отже, не можна ігнорувати й те, що рішення може бути зумовлене політичними мотивами.

Тож, якщо відповідна заява буде направлена до КСУ, то легітимність президента Володимира Зеленського після 20 травня буде ще більше під сумнівом. Тому президентська команда схиляється до того, щоб не звертатися до КСУ, а обґрунтувати неможливість президентських виборів та законність продовження повноважень президента Володимира Зеленського відповідно до положень Конституції та закону «Про правовий режим воєнного стану».

Протягом найближчих днів стане ясно, яку саме президент Володимир Зеленський та його команда оберуть стратегію.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *