Депутати Європарламенту. Фото: Getty ImagesДепутати Європарламенту. Фото: Getty Images

Депутати парламенту Європи у спільній резолюції звернулися до держав об’єднання із проханням зняти обмеження, які перешкоджають Україні використовувати західну зброю для ударів по військових цілях Росії. Про це повідомили у пресслужбі Європарламенту.

Текст погодили у четвер, 19 вересня. Проєкт підтримали 425 осіб, тоді як 131 виступили проти, а 63 – утрималися. У документі зазначено, що наразі Україна не зможе повноцінно реалізувати своє право на самооборону. Саме через це країна лишається вразливою до атак.

Європарламент підкреслив, що обмеження на використання ракет можуть зашкодити зусиллям, які вже доклали до цього часу. Європарламентарії висловили жаль щодо зменшення кількості підтримки для Збройних Сил України з боку держав ЄС.

Депутати просять членів виконати свої зобов’язання щодо поставки одного мільйона боєприпасів та прискорити надання систем для протиповітряної оборони та ракет Taurus.

Окрім цього ЄП засуджує нещодавні повідомлення про передачу Іраном балістичних ракет РФ. Вони закликають до посилення санкцій проти Тегерана та Північної Кореї.

Ініціатори документа наголошують, що будь-яке рішення щодо мирного закінчення війни має базуватися на цінностях незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Також вони вважають, що слід визначити відповідальність за російські воєнні злочини, репарації та інші виплати з боку Москви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *