Допомога Україні. Фото: getty imagesДопомога Україні. Фото: getty images

Білий дім розпочав термінові переговори з Конгресом США, аби дозволити використати близько 6 млрд доларів військової підтримки України до 30 вересня, оскільки кошти можуть “згоріти”. Про це повідомляє агентство Reuters.

Мова йде про пакет допомоги розміром 61 млрд доларів, який погодили у квітні. Його ключовим компонентом виступає повноваження президента щодо вилучення озброєння (PDA) – саме вони дозволяють передавати оборонні запаси Америки.

PDA був основним механізмом, який використовувала адміністрація глави США Джо Байдена, щоб спрямувати зброю до України. Втім, частина коштів із квітневого законопроєкту не була використана. Тож наразі посадовці спрямовують сили на пошук методу для збереження 6 млрд доларів, оскільки вже 30 вересня настане крайній термін для використання фінансів.

Джерела, близькі до ситуації, розповіли, що Держдеп прагне включити продовження повноважень до Постійної резолюції. Це короткостроковий проєкт закону про надзвичайні витрати. Його мають погодити Сенат та Палата представників, аби уникнути шатдауну 30 вересня.

Помічники конгресменів мають надію, що рішення все ж знайдуть. Співрозмовники видання кажуть, що не розуміють причин сповільнення надання Україні зброї впродовж цього року. Ймовірно, це також пов’язано з тим, що міністр оборони США Ллойд Остін схвильований тим, що власні запаси поступово вичерпуються.

Поки тривають переговори, у Білому домі мають й запасний план, за яким Держдеп зробить заяву та використає кошти на допомогу до 30 вересня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *