Прапори ЄС. Фото: УППрапори ЄС. Фото: УП

У ЄС не змогли виступити із заявою від усіх членів Союзу щодо результатів голосування у Венесуелі через блокування з боку Угорщини. Про це повідомляє видання Politico.

Вибори у Венесуелі проходили 28 липня. Згідно з результатами найбільшу підтримку виборців здобув Ніколас Мадуро, який обіймає цю посаду з 2013 року. Виборча комісія, контрольована урядом, оголосила, що він отримав близько 51% голосів.

Втім, опозиція заявила про сфальсифіковані результати та закликала до визнання перемоги свого кандидата. Водночас держави Євросоюзу прагнули ухвалити спільну заяву, яка б засвідчувала занепокоєність результатами виборів.

За словами двох посадовців, знайомих з ситуацією, Будапешт наклав вето на документ. Тож голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель опублікував заяву, де вказав, що за двосторонніми звітами внутрішніх і міжнародних спостерігачів на виборах помітили численну кількість недоліків та порушень.

Після того, як він зрозумів, що Угорщина все ж не поступиться своєю позицією, дипломат опублікував другу заяву. У ній Боррель засвідчив, що дані венесуельської опозиції відмінні від результатів, які поширила влада Венесуели. Він наголосив, що допоки не будуть перевірені протоколи виборів, оголошені результати не можуть бути визнаними.

Зазначимо, що Угорщина не вперше накладає вето на спільні заяви від імені ЄС. На фоні позиції Будапешта Німеччина виступає за те, аби ухвалювати зовнішньополітичні рішення кваліфікованою більшістю, а не одноголосно, як це є зараз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *