Прапори ЄС. Фото: armyinform.com.uaПрапори ЄС. Фото: armyinform.com.ua

Комісія ЄС не підтримала намагання Угорщини та Словаччини залучити Союз до нафтового питання з Україною. Про це повідомляє видання Financial Times.

Після вторгнення російсько-терористичних військ в Україну Угорщина та Словаччина отримали певні спрощення із загальної заборони в Європі на імпорт російської нафти. Втім, наразі обидві держави виступають з вимогою до Києва відкликати санкції на транзит продукції “Лукойлу” з Росії нафтопроводом “Дружба”.

На думку обох країн, таке рішення України призведе до скорочення постачань нафтопродуктів до їхніх сховищ. Тож вони звернулися до Єврокомісії з закликом розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною. Водночас єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс повідомив виданню, що для такого кроку потрібно більше часу на пошук доказів й загальної оцінки положення.

Журналісти видання поспілкувалися з трьома посадовцями, які зазначили, що на зустрічі торгових представників країн ЄС 11 держав виступили в підтримку комісара, тоді як жодна з країн не стала на бік Угорщини й Словаччини.

Україна стверджує, що через трубопровід надходить той самий обсяг нафти, як і раніше, проте через інші російські компанії. Продукція з цієї нафти також транспортується до України й інших країн Центральної Європи у рамках, дозволеним іншим винятком.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні наголосив, що змусить Європейський Союз відреагувати, якщо Україна не змінить свою позицію щодо ситуації з “Лукойлом”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *