На ювілейному, 75-му саміті НАТО у Вашингтоні заявили, що ядерне стримування є наріжним каменем безпеки Альянсу, пообіцяли надати Києву 40 млрд дол. допомоги та сказали, за яких умов Україна може отримати запрошення на вступ. Про це йдеться в декларації, оприлюдненій на сайті військово-політичного блоку.

Як і очікувалося, учасники саміту не надали країні, що воює, запрошення на вступ до Альянсу. Натомість пообіцяли «надалі підтримувати її на незворотному шляху до повної євроінтеграції, включно з членством в НАТО».

При цьому наголошується, що свій шлях Україна повинна обирати самостійно. Це саме стосується й створення умов її власної безпеки.

Водночас учасники блоку зобов’язуються підтримувати Київ в плані оперативної сумісності та в проведенні реформ у сферах демократії та безпеки.

Також було оголошено про намір призначити старшого представника НАТО в Києві та створити нову структуру з підтримки безпеки та підготовки для України (NSATU). Завданням цієї організації стане координація щодо надання військового обладнання та навчання українських воїнів.

Разом з цим пообіцяли в наступному році профінансувати потреби воюючої країни в розмірі 40 млрд доларів.

У декларації зазначається, що Україну запросять приєднатися до Альянсу, коли учасники блоку дійдуть повної згоди з цього питання. А країна-претендент, своєю чергою, виконає всі умови.

Коментуючи глобальні проблеми, учасники блоку наголосили, що найбільш значною та прямою загрозою безпеці залишається РФ. Вони також висловили занепокоєння щодо поглиблення стратегічного партнерства між Москвою та Пекіном.

Представники країн-членів також запевнили, що НАТО залишатиметься ядерним військовим блоком, поки існує такий вид зброї. Як сказано в декларації, мета ядерних сил і засобів Альянсу полягає в збереженні миру, запобіганні примусу і стримуванні агресії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *