Винищувач F-16. Фото: ЕРАВинищувач F-16. Фото: ЕРА

Ефективний захист українського неба від російських повітряних загроз можливий не лише за необхідної кількості ППО. Важливі також винищувачі F-16, швидкість їх постачання та скільки їх буде. Про це сказав президент Володимир Зеленський після виступу в Президентському фонді та Інституті Рональда Рейгана.

«Росія використовує 300 бойових літаків проти України. Нам потрібно щонайменше 128 літаків, щоб протистояти їм, і ці цифри відомі партнерам», — заявив Володимир Зеленський.

Він також подякував партнерам за рішення посилити додатковими системами український протиповітряний захист. Йдеться про п’ять комплексів Patriot та один SAMP-T, передачу яких Києву анонсували на саміті НАТО у Вашингтоні.

Президент додав, що таких засобів необхідно більше, бо Україна має велику територію, а росіяни застосовують та комбінують різні типи ракет і змінюють тактику.

Окрім літаків, на переконання  Зеленського, українські оборонці потребують далекобійної зброї та скасування заборони завдавати ударів по аеродромах в Росії. Зазвичай вони розташовані на відстані в 150-300 км від кордону з Україною. Звідти систематично злітають літаки, щоб запустити керовані авіабомби по українських містах та селах.

Глава держави підкреслив, що можливість вражати з західної далекобійної зброї ці ворожі військові об’єкти дозволила б Україні ефективніше захищати лікарні, школи, цивільних людей, у тому числі дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *