Марк Рютте, майбутній генсек НАТО. Фото: kyivindependent.

32 країни НАТО погодилися, що наступним генсеком Альянсу має стати Марк Рютте, який йде у відставку с посади прем’єр-міністра Нідерландів. Як повідомляє Politico, відповідне рішення було узгоджено у четвер, 20 червня, у Брюсселі.

Як відзначає видання, за право стати наступником Єнса Столтенберга нідерландський урядовець змагався довгі вісім місяців. Втім конкурентів в нього було небагато.

У березні цього року президент Румунії Клаус Йоханніс висунув свою кандидатуру на найвищу посаду в Альянсі. Як пише Politico, румунський лідер «занадто пізно кинув капелюха на ринг». На той час дві третини усіх учасників західного військового блоку підтримували Марка Рютте.

Йоханніс отримав лише один голос – прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Відзначається, що угорський урядовець вчинив так, щоб отримати важелі впливу. За їх допомоги він домігся, щоб Угорщина не брала участь в завданнях і фінансуванні НАТО в Україні.

20 червня президент Румунії повідомив, що знімає свою кандидатуру з перегонів.

Відзначається, що Майк Рютте стане на чолі Альянсу в критичний момент. Він стане до справ 2 жовтня, трохи більше ніж за місяць до виборів у США, які можуть стати доленосними для НАТО.

Цей військовий Альянс був впливовим фактором стримування агресивної Росії у східній Європі, зокрема в Україні. Проте ситуація може змінитися, якщо новим главою Білого дому знову стане Дональд Трамп. Експрезидент пообіцяв залишитися в НАТО, але пригрозив скоротити американську допомогу Україні в разі переобрання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *