Прапор Фінляндії. Фото з відкритих джерелПрапор Фінляндії. Фото з відкритих джерел

Фінляндія не боїться, що Росія раптово нападе на неї. Але Гельсінкі готові до такого сценарію. Про це заявив прем’єр-міністр Петтері Орпо, пише Rzeczpospolita.

Він наголосив, що його країна має одну з найпотужніших армій в НАТО, з великими резервами військовозобов’язаних. Це близько 800 тисяч людей, яких Фінляндія може швидко озброїти. Орпо впевнений, що його країна має дуже ефективні сили стримання.

«Ми не чекаємо на скорий напад від Росії, але ми готові», – підкреслив він.

Голова уряду Фінляндії наголосив, що Росія є небезпечною для всіх європейських держав.

Орпо відмітив, що у найбільшій групі ризику перебувають ті країни, які мають спільний кордон з Росією. Фінляндія, своєю чергою, готова ефективно протистояти потенційному нападу з боку РФ.

Фінський прем’єр також закликав Європу негайно пробудитися. «І це слід зробити якнайшвидше. Немає часу на зволікання», – наголосив Орпо.

Він підкреслив, що Захід мусить посилити свій ВПК, адже країни повинні надати підтримку Україні негайно. Також, на думку Орпо, в перспективі самій Європі необхідна більша здатність до оборони. За словами фінського прем’єра, РФ – це країна, яка стала на курс глибоких змін, та стала напрочуд агресивною.

Він закликав європейських лідерів не сподіватись виключно на допомогу Сполучених Штатів, а нарощувати власний потенціал для оборони від агресора.

На таку небезпеку ми не можемо сподіватися тільки на допомогу США. Нам потрібен власний оборонний потенціал”, – сказав прем’єр Фінляндії.

Він підкреслив, що Гельсінкі розробили комплексну модель захисту, яка включає не лише військову, а й продовольчу, енергетичну безпеку, охорону важливих об’єктів інфраструктури.

Ця модель, за словами Орпо, ґрунтується на співробітництві між державою і громадськістю, бізнесом. Він також наголосив, що Фінляндія прагне сприяти її застосуванню по всій Європі.

Раніше німецьке видання Bild повідомляло, що НАТО планує провести у лютому великі навчання з участю приблизно 90 тисяч військових. Сюжетом навчань є агресія РФ на територію Альянсу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *