Радослав Сікорський. Фото: reutersРадослав Сікорський. Фото: reuters

Радослав Сікорський, який очолює польське Міністерство закордонних справ, наголосив, що Варшава у майбутньому надасть кошти у рамках чеської ініціативи із придбання озброєння Україні поза межами ЄС.

Про це політик зауважив в інтерв’ю для «Європейської правди».

Журналіст запитав, чи правдиві повідомлення медіа про те, що Польща досі не профінансувала ініціативу Чехії, попри те, що надала зобов’язання. Чиновник підтвердив інформацію та пояснив, що це лише тимчасові формальні перешкоди.

Він зазначив, що у державі вже є ухвалене рішення про виділення 50 млн євро цьогоріч та ще 50 млн євро наступного року. Втім, виникли певні питання, зокрема у технічній, адміністративній та правовій галузі, які прямо пов’язані з державним агентством стратегічних резервів.

За його словами, у цій ситуації міністерство закордонних справ вже виконало свою частину зобов’язань. Тож він лише може сподіватися, що колеги з інших відомств виконають усі інші домовленості. Він вважає, що вони це точно зроблять.

Його також запитали щодо прохання України до Польщі збивати російські дрони та ракети. Натомість Сікорський зазначив, що країна має власні потреби, зокрема у неї лише дві системи Patriot, а на польську територію також залітають об’єкти РФ.

Журналіст нагадав, що Польща жодного разу не збивала їх, на що міністр зазначив, що їм бракує засобів навіть для самозахисту.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *