Мая Санду. Фото: FacebookМая Санду. Фото: Facebook

У неділю, 20 жовтня, у Молдові пройшли президентські вибори та референдум щодо змін до Конституції задля можливості євроінтеграції країни. Станом на 12 годину підрахували вже майже 99% голосів – лідирує чинна очільниця держави Мая Санду.

Про це повідомляють у Центральній виборчій комісії.

На пост президента претендувало 11 кандидатів, серед яких і Мая Санду. Вона виступає за європейські цінності. У першому турі за неї віддали голоси 42,2% громадян.

За її головного конкурента – колишнього генерального прокурора й кандидата від проросійської Партії соціалістів Олександра Стояногло – проголосували 26,16% молдован.

Третю позицію посів глава політичної сили «Наша партія» Ренато Усатий, якого вважають проросійським політиком. Цікаво, що у нього також є російське громадянство. Він набрав 13,77% голосів.

Другий тут президентських перегонів має пройти за два тижні у неділю, 3 листопада.

Паралельно з виборами президента молдовани брали участь у референдумі щодо інтеграції країни в Євросоюз. Їх запитували «Чи слід закріпити в Конституції Молдови мету про вступ до ЄС?». Станом на 12 годину кількість громадян, які підтримують зміни, становить 50,03%. Відповідно противники змін мають 49,97% голосів.

Зазначимо, що раніше віцепрем’єрка держави Крістіна Герасимова стверджувала, що РФ спрямувала понад 100 млн євро, аби зірвати в Молдові президентські вибори та референдум про вступ до Євросоюзу.