Марк Рютте. Фото: Getty ImagesМарк Рютте. Фото: Getty Images

НАТО планує розпочати щорічні ядерні навчання Steadfast Noon у понеділок, 14 жовтня. Про це заявив генеральний секретар НАТО на пресконференції з прем’єром Британії Кіром Стармером і президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє видання Reuters.

Після зустрічі з обома політиками Рютте наголосив, що навчання проходитимуть в Бельгії, Нідерландах, Великій Британії та в Північному морі. За його словами, у них візьмуть участь 60 літаків з 13 держав, включно з винищувачами F-35A і бомбардувальниками B-52.

Марк Рютте зазначив, що у такому хиткому світі потрібні постійні випробування оборонних ресурсів та їх зміцнення. Це потрібно для того, щоб вороги бачили готовність та здатність Північноатлантичного альянсу надати відповідь на будь-яку загрозу.

Загалом навчання триватимуть 2 тижні, до них залучать 2 тисячі військовослужбовців. Генеральний секретар Альянсу додав, що у рамках Steadfast Noon не передбачено використання бойової зброї. Втім, бійці на тренуваннях імітуватимуть місії, у яких літаки нібито міститимуть американські ядерні боєголовки.

Офіційні особи НАТО підкреслюють, що ці заходи не стануть відповіддю на нещодавні навчання РФ. Адже їх проводять кожного року вже впродовж десятиліття. Помічник генсека з політики оборони та планування Ангус Лепслі зазначає, що Альянс не корегує свої дії до того, що говорять або ж не говорять супротивники.

Він додав, що НАТО прагне стримувати будь-яких противників, і РФ зокрема, завдяки звичайному веденню війни, але воно має підкріплюватися і ядерними програмами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *