Підозрювані у скоєнні міжнародних злочинів, зокрема, проти людяності Сергій Шойгу та Валерій Герасимов. Фото: unian

Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу та очільника генштабу РФ Валерія Герасимова. Їх підозрюють у скоєнні міжнародних злочинів під час війни в Україні, повідомляє пресслужба МКС.

Як встановив Суд, кожен з них несе відповідальність щонайменше за два воєнні злочини. Це напади на цивільні об’єкти та заподіяння надмірної шкоди цим об’єктам або мирному населенню.

Окрім цього, за висновками МКС, є вагомі підстави вважати, що Шойгу та Герасимов причетні до злочину проти людяності, який згідно зі статтею 7(1)(k) Римського статуту «полягає у нелюдських діях».

На думку Суду, обидва підозрювані несуть відповідальність за ракетні удари, завдані армією РФ по об’єктах енергоінфраструктури України. Попередньо встановлено, що злочинні атаки відбувалися у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Як стверджують в МКС, Шойгу та Герасимов вчинили вищезгадані злочини спільно та/або через інших осіб. Окрім цього вони віддавали накази про вчинення правопорушень, та/або не контролювали належними чином сили, що були у їх підпорядкуванні. За це кожен з них має нести індивідуальну кримінальну відповідальність.

На переконання Суду, через навмисні дії підозрюваних постраждалим заподіяно сильні страждання або серйозні травми. Окрім цього завдано шкоди психічному або фізичному здоров’ю людей.

Такі дії підозрюваних, на думку суддів, здійснювалися відповідно до державної політики їх країни.

Отже, Герасимов та Шойгу поповнили сумнівний клуб російських військових злочинців, який очолює Володимир Путін. На російського диктатора та уповноважену з прав дитини РФ Марію Львову-Бєлову Міжнародний кримінальний суд також видав ордери на арешти. Вказаних осіб підозрюють у незаконній депортації українських дітей до Росії.

Окрім Путіна та Бєлової фігурантами справ суду у Гаазі є командуючий дальньою авіацією РФ Сергій Кобилаш та командуючий російським Чорноморським флотом Віктор Соколов. МКС підозрює їх у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Президент Володимир Зеленський привітав видані МКС ордери на арешт щодо ще двох військових злочинців, що займають керівні посади у РФ. Водночас український лідер нагадав, що армія Росії не припиняє завдавати варварських ударів по українських цивільних об’єктах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *