Радник з питань нацбезпеки США Джейк Салліван. Фото: breakingdefense

ЗСУ можуть вражати з американської зброї скупчення військової техніки та живої сили росіян, які заходять зі своєї території, щоб захопити ще частину української. Про це сказав радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван, повідомляє Politico.

За словами чиновника, це передбачає угода з Києвом про стрільбу з американської зброї по РФ. За її умовами, вогонь можна відкривати «всюди, де підрозділи російської армії перетинають кордон зі своєї сторони, щоб спробувати захопити додаткову українську територію».

Радник Байдена додав, що така політика може бути застосована в Сумській області. Бо нещодавно з’явилася інформація, що росіяни планують піти у наступ на місто Суми, від якого до кордону з РФ приблизно 20 км.

«Це не про географію. Це про здоровий глузд. Якщо Росія атакує або збирається атакувати зі своєї території Україну, має сенс лише дозволити Україні завдати удару по силах, які б’ють по ній з-за кордону», — наголосив Джейк Салліван.

Відтепер під удари з наданої США зброї підпадають військові цілі росіян, розташовані не лише біля Харківської області.

Відзначимо, що Вашингтон дозволив бити з американської зброї по території РФ після того, як російські сили почали повторний наступ на Харків. Сили оборони України бачили, що ворог скупчує війська та техніку на кордоні, але не могли нічого вдіяти через заборону США.

Пом’якшення щодо Сумщини та інших прикордонних областей  України не слід розглядати як зміну політики Вашингтона стосовно ударів вглиб російської території. Про це, як пише Politico, розповіли два американських чиновники на умовах анонімності. За їх словами, політика Білого дому щодо недопущення дальніх ударів всередині Росії «не змінилася».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *