Президентка Швейцарії Віола Амхерд. Фото: lemanbleu

Володимир Путін може відвідати наступний, організований Швейцарією, форум щодо миру в Україні попри ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора. Про це сказала президентка країни Віола Амхерд за підсумками першої конференції, повідомляє РБК-Україна.

Як пише видання, на питання, чи можлива у майбутньому присутність Путіна на саміті миру, глава швейцарської держави відповіла ствердно.

“Так, якщо присутність державного діяча потрібна для проведення заходу, то можна зробити виняток. І в разі переговорів про мир в Україні з РФ це було б якраз таким випадком», – сказала Віола Амхерд.

Вона додала, що виняток для Путіна можливий за умови, що відповідне рішення схвалить уряд Швейцарії.

За словами очільника МЗС цієї країни, Ігнаціо Кассіса, присутність російського диктатора на наступній конференції може бути організована.

Міністр переконаний, що Швейцарія, як держава що приймає конференцію, може зробити виняток. Він також додав, що це можливо відповідно до законів його країни.

Однак, за словами Касіса, швейцарські урядовці мають розв’язати це питання разом з Міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо, МКС видав ордер на арешт російського тирана Володимира Путіна в березні 2023 року. Очільника Кремля підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих РФ територій України.

За нормами міжнародного права, країна, яка ратифікувала Римський статут, має затримати підозрюваного у міжнародному злочині, якщо той відвідає територію цієї держави. Швейцарія – одна з 124 країн, яка ратифікувала вказаний міжнародний договір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *