Прапор КНДР. Фото: rbc.uaПрапор КНДР. Фото: rbc.ua

У 2024 році Росія використовувала північнокорейські балістичні ракети для атаки на Україну, що призвело до великих збитків та втрат. Як з’ясувалося, ці ракети складалися з сотень компонентів, які були виготовлені та продані західними компаніями, які порушили міжнародні санкції проти КНДР. Про це сповістив телеканал CNN.

Це свідчить про те, що КНДР ефективно використовує іноземні технології для розвитку своєї ракетної програми. Також це ще одне підтвердження, що Росія має військову підтримку від Північної Кореї.

Згідно з даними британської дослідницької організації CAR, з 290 компонентів решток ракети, які вони дослідили, 75% були створені та продані компаніями, які зареєстровані у США. Ще 16% пов’язані з європейськими компаніями, а 9% – з азіатськими виробниками. Найбільша кількість знайдених компонентів належить до навігаційних систем ракет.

Це дослідження, за даними CNN, є першим офіційним підтвердженням того, що Північна Корея використовує іноземні технології для створення свого озброєння. Звіт CAR вказує на можливу участь у цьому процесі 26 компаній зі штаб-квартирами у різних куточках світу. Проте наразі немає доказів прямих поставок.

Також відомо, що західні компоненти були виготовлені в період з 2021 по 2023 роками. Це дозволяє припустити, що ракети, якими Росія обстрілювала Україну в січні була зроблена не пізніше березня 2023 року. Окрім того, КНДР не тільки постачає Росії ракети, але і сотні тисяч артилерійських боєприпасів, які вона використовує у війні проти України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *