Джон Кірбі. Фото: arabic.cnn.comДжон Кірбі. Фото: arabic.cnn.com
0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Президент України Володимир Зеленський, як верховний головнокомандувач, має право призначати і звільняти своїх військових керівників. Таку позицію висловив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу 8 лютого.

Кірбі заявив, що США поважають цивільний контроль над Збройними Силами, який є одним з принципів демократії. Він також підкреслив, що США продовжать співпрацювати з будь-яким головнокомандувачем ЗСУ, якого обере Зеленський.

Чиновник відхилив ідею, що заміна головнокомандувача ЗСУ свідчить про “нестабільність” ситуації в Україні. Він назвав це “внутрішнім питанням” України, яке не впливає на її безпеку та суверенітет.
Кірбі не зміг підтвердити, чи було це кадрове питання попередньо узгоджене між Києвом і Вашингтоном “на високому рівні”” Він сказав, що не має такої інформації, але додав, що США та Україна мають “регулярний діалог” по різних каналах.

Раніше американське видання The Washington Post повідомило, що уряд України проінформував Білий дім про рішення Зеленського звільнити генерала Валерія Залужного, який був головнокомандувачем ЗСУ з 2019 року. За даними джерел видання, це рішення було прийняте після того, як Залужний висловив свою незгоду з планами Зеленського реформувати військову структуру.

8 лютого Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського новим головнокомандувачем ЗСУ. Сирський має досвід участі в АТО та ООС, а також був заступником голови Генштабу. Зеленський висловив надію, що Сирський зможе підняти бойову готовність ЗСУ та забезпечити їх ефективне фінансування.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *