Валерій Залужний. Фото: war.obozrevatel.comВалерій Залужний. Фото: war.obozrevatel.com
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний підписав наказ про зміни в правилах акредитації журналістів під час дії воєнного стану. Ці зміни стали чинними 3 лютого 2024 року та передбачають ряд нововведень, призначених полегшити роботу представників ЗМІ в умовах війни. Про це пише “Детектор медіа”.

Згідно з наказом №51, акредитовані журналісти можуть самостійно працювати в громадських місцях “жовтої” зони. Маршрут руху повинен бути погоджений з командувачем угруповання військ та може бути визначений на підставі заяви акредитованого медійника.

Однак робота в “червоній” зоні залишається обмеженою і може здійснюватися лише за супроводу відповідних посадових осіб, із метою інформування громадськості про воєнні злочини, які вчиняє армія Російської Федерації на території України.

Однією з ключових змін є скасування пункту 1.10 додатку №1. Раніше він надавав командувачам військових формувань можливість припинити роботу журналіста на військовому об’єкті в разі загрози його життю та здоров’ю.

У “червоній” зоні журналісти зобов’язані надати зібрані фото- та відеоматеріали на перевірку та погодити їх поширення з відповідальною посадовою особою. Також збільшився термін акредитації з 6 до 12 місяців. Це відкриває більше можливостей для журналістів у плануванні своєї роботи в умовах воєнного стану.

Ці зміни відзначаються певним подоланням обмежень, які виникали після введення правил акредитації. Вони були прописані в наказі, підписаному Валерієм Залужним.

Низка моментів у ньому піддавалася критиці. Зокрема, йшлося заборону заборону на роботу в “червоній” зоні та надмірні обмеження в “жовтій” зоні. Різні організації, зокрема “Репортери без кордонів” та Комітет захисту журналістів, висловлювали своє обурення обмеженнями. Також вони наголошували на необхідності забезпечити свободу преси навіть в умовах воєнного стану.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *