Дмитро Лубінець. Фото: parlament.uaДмитро Лубінець. Фото: parlament.ua
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Проєкт закону про мобілізацію, який подано до ВРУ, викликав хвилю критики з боку уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця. Про це він повідомив у Facebook.

За його словами, нова редакція цього законопроєкту містить положення, які суперечать Конституції України, порушуючи основні права та свободи громадян.

Однією з головних проблем, на яку зосередився Дмитро Лубінець, є питання порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які знаходяться на військовому обліку або вилучені з нього в установленому порядку. Відмітка “зняти” та “вилучити” з військового обліку стає нормативним казусом, який потребує регулювання.

Зазначено, що проєкт закону передбачає можливість встановлення тимчасових обмежень на право виїзду з країни громадян України військовим керівництвом. Це, за словами Лубінця, суперечить Конституції, яка забороняє використовувати Збройні сили України для обмеження прав і свобод громадян. Такі положення порушують основні принципи конституційного устрою та правові гарантії громадян.

Омбудсмен також звернув увагу на проблему обов’язку реєстрації електронного кабінету призовника та інших осіб, зобов’язаних служити в армії. За невиконання цього обов’язку передбачається юридична відповідальність, що, за думкою Лубінця, суперечить закону про захист персональних даних та правовим позиціям Конституційного суду України. Також відзначено, що проєкт закону неадекватно враховує особливості прав студентів, які фінансують свою освіту за кошти фізичних чи юридичних осіб на умовах контракту.

Також Лубінець приділив увагу питанню надання права представникам ТЦК на перевірку військово-облікових документів громадян. Це викликає проблему, оскільки таку перевірку повинні проводити лише правоохоронні органи. Недотримання цього принципу може спричинити порушення основних принципів правової держави та Конституції України.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *