Президент Володимир Зеленський. Фото: Getty imagesПрезидент Володимир Зеленський. Фото: Getty images

Український президент Володимир Зеленський прокоментував публікації у медіа стосовно намірів України відновити ядерний арсенал та спростував повідомлення.

Про це лідер зазначив на пресконференції спільно з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

Зеленський наголосив, що іноді можна зробити проблеми самому собі, але тепер хтось починає робити їх для нас. Він додав, що у своєму виступі сказав, що немає альтернатив, окрім вступу України до НАТО. Саме у цьому полягав його сигнал.

Втім, за його словами, Україна не робитиме ядерну зброю, тож не слід давати таких меседжів. Окремо президент зауважив про провалений Будапештський меморандум, гарантом якого виступила Росія, Китай та Сполучені Штати.

Саме за цим документом Київ віддав ядерну зброю в обмін на забезпечення територіальної цілісності та суверенітету. Глава України стверджує, що це не стало гарантом надійного захисту, тож держава прагне зробити все, щоб стати повноцінним членом НАТО.

Зазначимо, що перед конференцією німецьке видання BILD опублікувало аналітичний матеріал журналіста Юліана Рьопке. Він посилається на неназваного чиновника України, який зазначив, що якщо буде наказ, то Київ може створити ядерну зброю за кілька тижнів.

Після публікації радник Офісу президента Дмитро Литвин заявив, що стаття про «ядерну бомбу» України схожа на заяви пропаганди РФ, адже і ті, і ті вкидають в інформаційний простір однакові дурниці.