Прапор Болгарії. Фото: ЦензорПрапор Болгарії. Фото: Цензор

Болгарія ухвалила рішення продовжити на шість місяців термін переговорів, які надали уряду для обговорення продажу Україні двох російських ядерних реакторів. Про це пише видання Euractiv.

Орієнтовно шість років тому Болгарія придбала у Росії реактори від компанії «Атомбудекспорт». Це обійшлося країні у 600 млн євро. Втім, держава їх не використала, оскільки вирішила відмовитися від будівництва АЕС «Белене». Наразі реактори зберігаються на недобудованій станції та очікують на продаж.

Відповідні перемовини з Україною про купівлю реакторів тривають вже близько двох років. Парламент наказав уряду укласти угоду з Києвом, яка буде мати ціну не менше 600 млн євро. Тобто не менше суми, що болгарська національна електроенергетична компанія заплатила Росії.

Раніше у Європейській комісії заявили, що угода між Україною та Болгарією може бути профінансована з коштів, які планує спрямувати Євросоюз на допомогу Києву.

Потенційна домовленість між державами може стати унікальною. Це пов’язано з тим, що Болгарія має два непотрібні реактори, а можливу вигоду з них може мати тільки Україна. Експерти українського «Енергоатому» вже відвідували «Белене», щоб перевірити обладнання.

Зазначимо, що Україна хоче побудувати чотири нові ядерні блоки на Хмельницькій АЕС, два планують звести на основі придбаних у Болгарії реакторів, на інших двох хочуть застосувати американську технологію компанії Westinghouse.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *