Прапори ЄС та Словаччини. Фото: DepositphotosПрапори ЄС та Словаччини. Фото: Depositphotos

Євросоюз розробляє пропозицію покарання для Словаччини через відступ від цінностей демократії. Про це інформує видання Bloomberg після інформації від джерел.

Єврокомісія вже створила рішення про запровадження процедури призупинення фінансування для Братислави. Це пов’язано з тим, що глава уряду Роберт Фіцо вирішив ліквідувати спеціальну прокуратуру. Її прямим обов’язком був нагляд за певними корупційними справами, що прямо пов’язані з коштами, наданими ЄС.

Наразі зупинка щодо надання фінансів перебуває лише на першій стадії та потребує погодження з боку президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Наразі орієнтовно 80% усіх державних інституцій Словаччини отримують кошти від європейських організацій. Будь-які серйозні проблеми з фінансуванням можуть стати вагомими для держави ЄС та єврозони загалом, яка вже і так мала деякі труднощі з дефіцитом держкоштів.

Співрозмовники видання кажуть, що одна з пропозицій полягає у тому, щоб Єврокомісія застосувала механізм обумовленості, який надає дозвіл ЄС заморозити фінансування в разі ризику їхнього нецільового використання.

Також у відомстві вивчають можливість повернення частини грантів, виділених на протидію коронавірусу у розмірі 2,7 млрд євро. Однією з умов надання цих коштів якраз було створення спеціальної прокуратури.

Нагадаємо, Словаччина може стати не першою країною ЄС, яка потрапить під дію системи обумовленості. Союз вже ухвалював подібне рішення – тоді заморозили Угорщині 6,3 млрд євро у результаті порушення верховенства права.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *