Прапор ПАР. Фото: UnsplashПрапор ПАР. Фото: Unsplash

Сиріл Рамафоса, президент Південноафриканської республіки (ПАР), заявив, що підтримує мирний план щодо розпочатої Росією війни з Україною, який розробив Китай спільно з Бразилією. Про це повідомляє видання ССTV.

Президент Китаю Сі Цзіньпін провів переговори лідером ПАР Сирілом Рамафосою. Він приїхав до КНР з офіційним візитом, щоб взяти участь у Саміті форуму китайсько-африканського співробітництва, що проходитиме 4-6 вересня.

Рамафоса сказав, що Південна Африка виступає за консенсус у вирішенні «українського питання», який у шести пунктах запропонували Китай та Бразилія. Він зауважив, що між Пекіном та Кейптауном встановлений високий рівень довіри.

За словами глави ПАР, між державами триває глибока традиційна дружба, тож їхні позиції у багатьох проблемних питаннях збігаються.

Нагадаємо, попередньо, Пекін провів серію дипломатичних переговорів з Індонезією, Південною Африкою та Бразилією. Китай просив підтримати мирний план для вирішення збройного протистояння між Україною та Росією.

Вже у травні уряди Китаю та Бразилії виступили зі спільною заявою щодо вирішення «українського питання». Саме таким терміном там називають війну в Україні. У МЗС КНР також наголошували, що оновлену розробку мирного плану на 6 пунктів позитивно оцінили 110 країн світу.

План Китаю спершу містив 12 положень, але після серії поїздок представили «консенсус з шести пунктів». Серед основного: визнання потреби проведення переговорів, припинення воєнних дій та протидія нападам на мирні об’єкти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *