Едмундо Гонсалес. Фото: CNNЕдмундо Гонсалес. Фото: CNN

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що на президентських виборах у Венесуелі перемогу здобув кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес. Попри те, що за офіційним оголошенням виграв чинний глава Ніколас Мадуро.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті американського уряду.

Блінкен наголосив, що венесуельці та США згідно з переконливими доказами усвідомлюють, що на виборах переміг Едмундо Гонсалес. Він зазначив, що Національна виборча рада Венесуели визнала Ніколаса Мадуро переможцем без жодних конкретних доказів.

Відомство дотепер не оприлюднило остаточних результатів з розподілом голосів між кандидатами, попри постійні заклики громадян та міжнародної спільноти. Це, на думку Блінкена, підриває довіру до органу.

Водночас представники опозиції опублікували результати екзитполу, за якими їхній лідер Едмундо Гонсалес набрав 67%, а чинний очільник країни Мадуро тільки 30%.

Держсекретар Сполучених Штатів запевнив, що країна відкидає спроби Мадуро звинуватити лідерів опозиції. За словами Блінкена, заклики заарештувати Едмундо Гонсалеса – виключно примха чинного глави держави зберегти владу та придушити політичних опонентів.

Втім, Блінкен все ж не називає опозиційного кандидата президентом держави, але привітав його з успішною кампанією. Водночас США запросили Венесуелу до початку обговорення щодо мирної передачі влади та пообіцяли свою підтримку.

Нагадаємо, що вибори у Венесуелі пройшли 28 липня. Згідно з даними Національної виборчої ради Мадуро набрав 51% голосів виборців, а Гонсалес – 44%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *