Прапор Грузії. Фото: Київ24Прапор Грузії. Фото: Київ24

Згідно з положеннями закону про іноагентів у Грузії почав діяти реєстр для неурядових організацій та ЗМІ, які отримують кошти до своїх бюджетів з-за кордону.

Про це пише видання News-Georgia.

Відповідно до документа організації та засоби масової інформації, які отримують понад 20% іноземного фінансування, зобов’язані зареєструватися. Зокрема їх називатимуть «організаціями, що відстоюють інтереси іноземної сили».

На процес внесення даних до реєстру уряд Грузії надає всього лише місяць.

Тож до 1 вересня усі неурядові організації та ЗМІ мають перереєструватися, оскільки після цього Мін’юст Грузії розпочне моніторинг, аби виявити тих, хто не дотримався норм закону «Про прозорість іноземного впливу». Втім, наразі досі точно невідомо, як саме відбуватиметься перевірка.

До 1 січня 2025 року організації мають надати Мін’юсту декларації про доходи, отримані у 2023 році. А після 1 січня вони зобов’язані опублікувати інформацію про джерела та цілі свого фінансування, які були використані протягом 2024 року.

Зазначимо, що за ухилення від реєстрації та невчасне подання декларацій організації змушені будуть виплатити штраф у розмірі 25 тисяч ларі. Тоді як з кожним наступним місяцем протермінування додатково стягуватиметься ще по 20 тисяч ларі.

Нагадаємо, грузинський парламент проголосував за закон про іноагентів попри протести громадян та критику з боку Заходу. Його норми та положення майже повністю копіюють російський документ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *