Президент України Володимир Зеленський. Фото: ОППрезидент України Володимир Зеленський. Фото: ОП

Україні потрібен правовий механізм, який дозволить позбавляти державних нагород та звань лауреатів, які підтримують Росію та її збройний напад на українську державу. Про це сказав президент Володимир Зеленський.

Як розповів гарант, він ініціював законопроєкт, який має відновити справедливість щодо зрадників, відзначених українськими державними нагородами та почесними званнями.

«Це стосується тих, хто отримував державні нагороди України, в тому числі Героя України, ордени «За заслуги» та інші, але обрав для себе не Україну – обрав ворога і зараз підтримує Росію так чи інакше або взагалі перебуває на її території», – пояснив Володимир Зеленський.

Він додав, що такі особи мають отримати лише одне звання: зрадники. Їх єдиною нагородою має стати відповідальність за все скоєне проти України та її суверенітету.

На переконання президента, зрадників слід позбавити всіх раніше отриманих державних нагород. Щоб зробити це в законний спосіб, необхідно внести відповідні до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України.

Як пояснив Володимир Зеленський, саме це передбачає ініційований ним законопроєкт. Президент також закликав Верховну Раду якнайшвидше розглянути цей закон.

Відзначимо, що серед тих, хто має звання Герой України, є фігуранти кримінальних справ. Це співвласник «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв. В жовтні 2022 року його затримала СБУ та оголосила про підозру у колабораціонізмі та пособництві державі-агресору. За даними слідства, Богуслаєв разом зі своїм підлеглим причетні до передачі росіянам товарів військового призначення, зокрема авіадвигунів, для штурмової авіації РФ.

Має звання Герой України митрополит УПЦ МП Лонгин, який донедавна був настоятелем Банченського монастиря, тепер — підсудний. Його підозрюють у порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань. Як розповіли в прокуратурі, Логнгин під час літургій називав Православну церкву України «сатанинською» та «церквою антихриста».

Юрій Бойко, один із лідерів вже забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрій Бойко також досі має звання Героя України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *