Володимир Зеленський. Фото: np.pl.uaВолодимир Зеленський. Фото: np.pl.ua
0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Переговори щодо умов завершення війни Росії проти України можна провести у форматі, як узгодження зернової угоди. Такий сценарій припустив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю The Philadelphia Inquirer, оприлюдненому 30 червня 2024 року.

Глава держави нагадав, що домовленість про зерновий коридор було створено за участі посередників. Їхню роль виконали Туреччина та ООН, уклавши дві дзеркальні угоди. Спочатку з Україною, потім – із Росією.

Український лідер додав, що такий сценарій можна використати для узгодження питань щодо «територіальної цілісності, енергетики та свободи судноплавства».

Посередниками, на переконання президента, могли б стати держави з різних континентів, бо партнери України – не тільки в США та ЄС. Серед них є африканці, представники Латинської Америки, Азії.

Завданням посередників, за словами Володимира Зеленського, є підготовка вирішення тієї чи іншої кризи.

«Потім цей документ, якщо він задовольняє Україну, має розбиратися із представниками РФ», – сказав президент.

Він підкреслив, що наразі існує тільки така модель.

Нагадаємо, Росія закликала Україну до переговорів ще в перший день широкомасштабного вторгнення. 24 лютого 2022 року Москва заявила про готовність відвести свої війська за умови капітуляції Києва. Наприкінці лютого – початку березня того року у Мінську відбулося декілька раундів мирних переговорів, на яких не було ані українського лідера, ані російського диктатора.

Пізніше була спроба провести перемовини у Стамбульському форматі. Однак всі намагання виявилися марними, оскільки РФ висувала неприйнятні умови. Наприклад, вимагала суттєвого скорочення ЗСУ. Окрім цього наполягала, що у разі можливої майбутньої агресії проти України, їй надавали б військову допомогу за згодою всіх гарантів, яким знову бажала стати Росія.

У червні 2024 року за ініціативи Києва у Швейцарії відбувся перший мирний саміт, який об’єднав 101 учасника – країни та міжнародні організації. РФ на цей форум не запрошували.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *