Серед ключових завдань, які Будапешт поставив собі на пів року головування у ЄС, Україна не згадується. Це, як пише DW, слідує з заяви постійного представника Угорщини при ЄС Балінта Одора на брифінгу 18 червня.

Видання відзначає, що Будапешт на ротаційній основі очолюватиме Раду Євросоюзу з 1 липня по 31 грудня 2024 року.

За цей час, як повідомив Одор, міжурядова конференція з Україною та Молдовою не планується. Перші такі заходи, які означають офіційний початок переговорів про вступ країн-кандидаток до ЄС, відбудуться 25 червня. У цей час в Євросоюзі головуватиме Бельгія.

За словами угорського урядовця, протягом другого півріччя 2024 року стосовно України та Молдови проводитимуть процес скринінгу. На інші істотні кроки у цьому напрямку не варто очікувати.

Посол відзначив, що Угорщина під час головування має на меті активізувати дії у сфері розширення ЄС щодо Західних Балкан. Він висловив сподівання, що у найближчі пів року відбудеться саміт, присвячений цій темі.

«Розширення Євросоюзу має ґрунтуватися на заслугах кандидатів», – наголосив Балін Одор.

Він додав, що Будапешт, як очільник ЄС, зосередиться на таких сферах: конкурентоспроможність держав євроблоку, економічні відносини з третіми країнами, полегшення адміністративного тягаря. До цього переліку представник Угорщини додав оборонну політику, співпрацю у сфері закупівель озброєнь. Як відзначає видання, словосполучення «допомога Україні» при цьому не прозвучало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *