Російські спецслужби вербують українських дітей у соцмережах, спонукаючи на злочини проти воїнів ЗСУ. Про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

За інформацією омбудсмена, ворог підбиває неповнолітніх підпаювати військові автівки. За це обіцяє заплатити кілька тисяч доларів.

Лубінець повідомив, що випадки підпалу машин ЗСУ сталися в Одесі, Дніпрі, Києві.

«Така ситуація та вербування дітей зі сторони РФ – черговий спосіб РФ дестабілізувати ситуацію в Україні», – наголосив омбудсмен.

Він наголосив, що умисні підпали майна є злочином, за який передбачена кримінальна відповідальність. Та закликав батьків роз’яснити це дітям.

А неповнолітні, своєю чергою, мають бити пильними у соцмережах, додав Дмитро Лубінець.

За інформацією Нацполіції Києва, у столиці мати з 14-річним сином спалили дві військові автівки – Mercedes-Benz та Mitsubishi Pajero. Як встановили правоохоронці, мешканка Чернігівщини разом з сином-підлітком діяли за замовленням російських спецслужб. Зі своїм куратором, який надав вказівку скоювати злочини, спілкувалися у Telegram. Цим же каналом мали відіслати відеозвіт про виконання завдання.

Наразі старша зловмисниця перебуває під вартою, молодший – у центрі соціальної підтримки дітей. Їм оголосили про підозру. Обом загрожує до 10 років позбавлення волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *