0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

В Єврокомісії очікують, що перші виплати з надприбутків з заблокованих активів російського Центробанку Україна отримає в липні цього року. Про це повідомляється на сайті інституції.

«Швидкість залишається ключовим фактором, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж був здійснений вже в липні», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що виплати будуть здійснюватися двічі на рік.

За словами віце-президентки ЄК Вери Юрової, цього року доходи від заморожених російських активів будуть спрямовані на зміцнення обороноздатності України. Вказані кошти підуть на підтримку військових зусиль, спрямованих на захист країни та збільшення її оборонних можливостей.

В ЄК відзначили, що нагальність потреб України буде визначатися щорічно. Вперше пріоритетність потреб планують переглянути 1 січня 2025 року.

Також повідомляється, що рішення відносно використання заблокованих росактивів на користь України стануть чинними після їх публікації в Офіційному журналі.

Нагадаємо, загальна сума заморожених через російське вторгнення в Україну активів Центробанку РФ становить близько 260 млрд євро. Понад дві третини з них, 210 млрд євро, знаходиться в країнах Євросоюзу. В залежності від відсоткових ставок, щорічний прибуток від цих активів може складати 2,5-3 млрд євро.

Напередодні, 21 травня, Рада Євросоюзу схвалила рішення про спрямування заморожених росактивів на потреби України. Насамперед – військові.

Вказане рішення щосили блокувала Угорщина, прем’єр якої Віктор Орбан відомий своєю антизахідною та проросійською риторикою. З 1 липня до 31 грудня головування в Раді ЄС перейде до Угорщини. Орбан заздалегідь попередив, що під час угорського головування риторика цієї європейської інституції стане більш миротворчою.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *