Протести проти закону про іноагентів біля парламенту Грузії, в Тбілісі. Фото: epc.eu
0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Європейський Союз має намір призупинити розгляд заявки Грузії на членство у випадку, якщо буде введено в дію скандальний закон «Про прозорість іноземного впливу» (про іноагентів). Про це пише Financial Times з посиланням на трьох неназваних європейських посадовців.

За інформацією джерел видання, остаточне рішення буде схвалене протягом декількох тижнів. Воно залежить від того, чи виконає свою обіцянку президентка Грузії Саломе Зурабішвілі щодо накладання вето на вказаний закон.

Заявку на вступ до Євросоюзу Грузія подала у березні 2022 року, у грудні 2023 – отримала статус кандидата. Надалі планувалося, що Єврокомісія надасть рекомендації країнам євроблоку розпочати переговори щодо вступу Грузії.

Як зазначає видання, Брюссель надіслав грузинській владі чіткий меседж: якщо закон ухвалять, рекомендацій не буде. Заявка Грузії на вступ буде відкладена на невизначений строк.

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії остаточно схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу», який є аналогом російського. Рішення було схвалене правлячою більшістю грузинського парламенту на тлі масштабних акцій протесту, влаштованих громадянами Грузії – прихильниками євроінтеграції.

В ЄС, спостерігаючи за розвитком події у Грузії, неодноразово закликали владу країни від схвалення закону про іноагентів. У резолюції Європарламенту, схваленій наприкінці квітня, зокрема, йдеться, що цей закон шкодить міжнародній репутації Грузії та ставить під загрозу її євроінтеграційні перспективи. Резолюція також закликала не розпочинати переговори з Грузією про членство в ЄС, якщо закон буде ухвалено.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *