Степан Хмара. Фото: gazeta.uaСтепан Хмара. Фото: gazeta.ua

Сьогодні, 21 лютого, на 87-му році пішов з життя видатний діяч українського національного руху, Герой України, депутат Верховної Ради трьох скликань, один із авторів Конституції Степан Хмара.

Про його смерть у соцмережі Facebook оголосила його дружина Роксолана Хмара.

Відомо, що Степан Хмара страждав від серйозної недуги. Його взяла під опіку патронатна служба «Азову», яка організовувала збір коштів на його лікування.

Степан Ількович Хмара народився у Львівській області та здобув стоматологічну освіту в інституті медицини у Львові. З 1972 року він брав участь у виданні та розповсюдженні підпільного журналу «Український вісник». У 1980 році його заарештували за «антирадянську діяльність» та відправили на 7 років у табір та 5 років на заслання.

Після звільнення він активно приєднався до відродження української Гельсінської групи, підтримував рух за легалізацію Української греко-католицької церкви. У 1990 році Степан Хмара став народним депутатом України. Він брав участь у Революції на граніті восени того ж року.

Його тричі обирали депутатом Верховної Ради: І, ІІ і IV скликання. У 2006 році він отримав звання Героя України з Орденом Держави. Також брав активну участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *