Максим Кузьмінов. Фото: pap.plМаксим Кузьмінов. Фото: pap.pl
0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

В Іспанії було вбито Максима Кузьмінова, колишнього російського військового льотчика, який у 2023 році виконав місію на користь України. Він перегнав з окупованих територій гелікоптер Мі-8, який належав російським окупантам, і доставив його на український аеродром.

Про смерть Кузьмінова спочатку повідомили проросійські пропагандисти, які представляють його як “зрадника РФ”. Проте пізніше місцеві іспанські ЗМІ підтвердили, що загиблий був громадянином України, хоча його ім’я не було розкрите. Офіційно смерть Кузьмінова підтвердив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

За даними слідства, Кузьмінова було вбито 13 лютого 2024 року у місті Вільяхойоса, де він проживав. Невідомі нападники вистрілили в нього 12 разів у підземному паркінгу. Після цього вони втекли на автомобілі, який пізніше було знайдено спаленим у сусідньому місті Ел-Кампельйо. Мотиви та замовники вбивства поки що невідомі, але не виключається, що це могла бути російська розвідка або найманці.

Спецоперація “Синиця”

Нагадаємо, що у 2023 році Кузьмінов зв’язався з ГУР і запропонував свою допомогу. Він отримав завдання перегнати гелікоптер Мі-8. Для цього він мав використати свій статус льотчика і схилити до співпраці двох інших членів екіпажу. Він також домовився з ГУР про евакуацію своєї матері з Росії.

Спецоперація “Синиця” була успішно виконана 23 серпня 2023 року. Кузьмінов з двома іншими льотчиками злетів з російського аеродрому. По дорозі він змінив курс і направився до українського аеродрому в Харківській області. Там він зізнався своїм товаришам про свої наміри і запропонував їм здатися. Проте вони відмовилися і намагалися втекти, в результаті їх було ліквідовано.

Кузьмінов дав пресконференцію і розповів про свою місію. Також він отримав нові документи та 500 000 винагороди.

Перегнаний Кузьміновим гелікоптер став важливим трофеєм для української армії. Він дозволив краще зрозуміти систему безпеки зв’язку ворога і протидіяти його загрозам з повітря.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *