Нікол Пашинян. Фото: SCANPIX / AFPНікол Пашинян. Фото: SCANPIX / AFP

Участь Вірменії у Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) була призупинена. Про це заявив голова уряду Вірменії Нікол Пашинян у розмові з France 24.

Пашинян окремо зазначив, що декілька місяців тому з Москви «звучали відверті заклики до зміни влади вірменським народом». Він також сказав, що «проти нього триває пропагандистська кампанія з боку Москви».

Також глава вірменського уряду висловив свою занепокоєність щодо арешту Дмитра Сетракова, російського військового, який втік з РФ до Вірменії у грудні 2023 року.

За словами правозахисників, Сетракова незаконно затримали російські правоохоронці. Вірменська влада спочатку не реагувала на цю ситуацію, але потім Пашинян заявив, що це було викрадення.

Глава уряду Вірменії наголосив, що територія його країни не повинна бути об’єктом порушень закону», – заявив Пашинян і пригрозив наслідками.

Також Пашинян стверджує, що Баку сприймає Вірменію як «Західний Азербайджан» і має намір анексувати нові вірменські землі.

Пашинян раніше звинувачував Москву в пасивності під час озброєного конфлікту в Нагірному Карабаху, що, на його погляд, свідчило про неефективність організації ОДКБ. Однак, за словами Пашиняна France 24, питання про ліквідацію російської військової бази в Вірменії наразі не обговорюється.

За словами секретаріату ОДКБ, на який посилається російське державне агентство «РИА Новости», Єреван не звертався з проханням про вихід з організації і, схоже, просто не бере участі у її заходах.

Вірменський лідер у листопаді 2023 року не приїхав на саміт ОДКБ у Мінську. Він тоді заявив, що Вірменія планує «розширити співпрацю» у сфері безпеки, оскільки «поточні партнери» Єревана не здатні забезпечити його озброєнням та амуніцією.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *